MERA MODEHISTORIA - H & M

Dags för lite mer modehistoria innan jag tar helg! ;)

Ett företag som jag beundrar enormt mycket och som jag gärna lär mig mer om är H&M, som väl alla vet är en förkortning av Hennes & Mauritz! ^^

Visste du att det nu finns ca 2 300 butiker i 40 länder och att det är världens tredje största butikskedja för kläder?

Det hela började redan 1947 då Erling Persson (grundaren av Hennes & Mauritz) öppnade sin första butik i Västerås. På den tiden hette butiken ”Hennes” och sålde endast damkläder. 21 år senare köpte Erling ett företag vid namn Mauritz Widforss som sålde herrkläder och jaktutrustning. Då bytte företaget namn till Hennes & Mauritz och har sedan dess sålt både dam- och herrkläder.

Den första H&M butiken som öppnades utanför Sverige var i Norge 1964. Företaget har expanderat något enormt under årens gång och det tog ordentlig fart under 70-talet då fler butiker öppnades ute i Europa, bl.a. i Storbritannien.

1982 tog Erlings son, Stefan Persson over positionen som VD och sitter numera i styrelsen för företaget. Familjen Persson äger ca 33% av hela företaget och har 69% röstmakt.


Något som blivit mycket uppskattat är H&M’s samarbeten med olika världskända designers och popstjärnor! 2004 gjorde Karl Lagerfeld (som jag skrivit om tidigare här på bloggen >>) en kollektion åt H&M och året därpå var det Stella McCartneys tur.

Under åren har även Roberto Cavalli, Madonna och Jimmy Choo samarbetat med H&M. Just nu är det fantastiska och legendariska modehuset Versace’s kläder som hänger i butikerna. Näst på tur är italienska Marni. Kollektionen släpps under Mars 2012. Det ska bli otroligt spännande att se!



Trackback